030 - 760 11 44 info@mybookings.com

Waarom Booking Suite een verschrikkelijk idee is (behalve voor Booking.com)

Waarom Booking Suite een verschrikkelijk idee is (behalve voor Booking.com)

Elke hotelier kent het inmiddels wel: elk kwartaal stuurt Booking.com u wel een aanbieding om Booking Suite af te nemen tegen een gereduceerd tarief. Een min of meer gratis eigen website tegen slechts 2-3% commissie. Wat wilt u nog meer? Het is de snelste manier om uzelf compleet afhankelijk te maken van de partij die u nu al bakken aan commissie kost…

Booking Suite, het vroegere Buuteeq, is een marketing tool voor vooral independent hotels of kleine ketens die op zoek zijn naar een manier om hun tegen geringe kosten boekingen via hun eigen site te realiseren. Dat is ook precies wat het doet en daar is het goed in. Daarover geen kwaad woord. Elke hotelier moet echter wel vraagtekens zetten bij de beweegredenen van Booking.com. Hiermee wordt Booking.com zelf immers hun grootste concurrent.

Uw hotel wordt afhankelijk

Wanneer een hotel Booking Suite afneemt, vergroot u uw afhankelijkheid van Booking.com aanzienlijk. Nu al is het vrij gebruikelijk dat 50-70% van het totaal aantal boekingen via Booking.com gerealiseerd wordt. Wellicht doet u 10-20% direct en de rest wordt opgevuld door nog een aantal kleinere partijen. Met Booking Suite wordt de totale afhankelijkheid van Booking.com in het slechtste geval dus zo’n 90%. Booking.com zal u eeuwig dankbaar zijn voor uw vertrouwen. En volgende week de commissie met een paar procent verhogen. Zo gaat het immers al jaren.

Belang?

Wiens belang vertegenwoordigd Booking.com? In het meest optimistische geval zou je kunnen stellen dat Booking.com een gezamenlijk belang vertegenwoordigd: de hotels meer handel, Booking.com meer commissie. En ach, de consument de dupe van hoge commissies. Een realistischer beeld is echter dat de markt scheef gegroeid is en de enige die er echt beter van wordt, Booking.com zelf is. Zij schermen regelmatig met leuzen als “wij geven jaarlijks meer dan 3 miljard uit aan marketing voor de hotels”. Dat is echter maar de halve waarheid: Booking.com kiest voor extreem kostbare marketing methoden, waarmee zij vooral hun concurrenten (inclusief uw eigen directe kanaal) van de troon stoten. Dat is in niemands belang, behalve dat van hen zelf.

Dat geldt ook voor Booking Suite: er is hen niets aan gelegen uw directe kanaal tot een succes te maken. Via Booking.com betaalt u Booking.com 15-18% commissie, via Booking Suite betaalt u dezelfde partij 3%. En daar moeten zij nog veel meer werk voor verzetten ook. U zult hiermee dus nooit zo goed kunnen scoren als met behulp van een onafhankelijke leverancier van online marketing diensten voor hotels. En daarmee is het strategisch de meest onlogische keus voor elke ondernemer of hotelmanager.

MyBookings specialiseert zich in (online) marketing voor hotels. Verder praten over het verhogen van uw directe boekingen? Wij zijn altijd in voor een leuk gesprek en dol op goede koffie.  

Pieter Bayens
Pieter Bayens
Oprichter bij MyBookings
Pieter is sinds 2006 ondernemer in de internetbranche. Door de jaren heen is hij gespecialiseerd in de hospitality industrie, waarbij hij zijn klanten ondersteunt het maximale uit het online kanaal te halen. Pieter voegt specialistische online-kennis samen met marketing, bedrijfskundige vaardigheden én specifieke kennis van hospitality.

Daarnaast is Pieter een autoliefhebber pur sang en is hij in het weekend geregeld op auto-evenementen in binnen- en buitenland te vinden.